Att lyfta något väldigt tungt, ett fall, fel rörelse, allt detta kan orsaka svår smärta i nedre delen av ryggen. Nästan alla av oss har drabbats av det någon gång, så du vet mycket väl hur irriterande det är. Så här kan du underlätta det så att du kan gå vidare med ditt liv utan rädsla för smärta.

Det är lika vanligt som en förkylning och lika irriterande. Nästan alla upplever smärta i ländryggen någon gång i livet. Och det är förståeligt: ​​eftersom det här är det område där bålen och underkroppen möts, är det det där vikten faller mest och av denna anledning är det så känsligt när vi lyfter något tungt, när vi försöker nå något långt bort eller när vi vänder oss fel.

US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterar att ryggsmärta (och speciellt smärta i nedre delen av ryggen) är den främsta orsaken till smärta i USA (följt av migrän och ledsmärtor), samt att det är en av de främsta orsakerna funktionshinder, samt förlorade arbetstimmar och minskad produktivitet. Även om antalet vuxna som klagar över detta obehag i landet har förblivit stabilt, påverkar det kvinnor mycket mer än män, oavsett ålder, inkomstnivå eller etnisk grupp.

Varför gör du ont i ryggen?  

Vi kan skada ryggen av sånt vardagligt som att sporta, flytta möbler, lyfta en tung låda eller arbeta i trädgården. Eller av så allvarliga skäl som ett fall eller en bilolycka.

Det finns andra faktorer som påverkar risken att drabbas av ryggsmärtor, till exempel ålder. Muskler och skelett försvagas av åldrande och det ökar risken för skador. I sin tur slits de svampiga skivorna mellan ryggradens kotor ner, vilket orsakar smärtsam friktion mellan ben och nerver. Det är normalt att börja lida av ryggsmärtor mellan 30 och 40 års ålder.

Frekvent ryggsmärta kan också upplevas från tillstånd som artrit, kotor skadade av osteoporos eller från medfödda ryggradsdefekter.

Och om du nyligen har gått upp i vikt eller inte är i bra fysisk kondition ökar dina chanser att drabbas av det. Ryggsmärtor är mycket vanliga hos stillasittande personer som inte utför någon typ av frekvent fysisk aktivitet.

Att hitta lösningen på ryggsmärtor

Om din ryggsmärta beror på en olycka, fall eller skada, se din läkare eller besök en akutmottagning så att de kan göra de nödvändiga testerna och indikera lämplig behandling. Men om det gör ont för att du har lyft ett tungt föremål, ansträngt dig, tränat för mycket, gjort en plötslig rörelse eller artrit, är det en isolerad händelse, inte en kronisk, och här är vad du kan göra för att lindra det vid Hem:

 • Försök att vila så mycket som möjligt i en position som är bekväm för dig under en dag eller två. Testa att vila genom att ligga på sidan med en kudde mellan benen. Eller ligga på rygg med en kudde eller två under knäna. Det är viktigt att du byter position ofta. Var 2-3 timme, gå upp och gå runt i 10-15 minuter. Gå tillbaka till att ligga ner i den position som ger dig mest lättnad.
 • Förläng inte sängvilan för länge; begränsa det till 1 eller 2 dagar. Om du förlänger det kan det till och med göra mer ont.
 • Använd acetaminophen-baserade smärtstillande medel (som Tylenol) eller antiinflammatoriska medel (som Advil eller Motrin). För maximal effekt, ta medicinen var 4:e till 6:e timme så länge smärtan kvarstår. Följ anvisningarna på förpackningen och blanda inte smärtstillande medel.
 • Du kan också använda smärtlindrande plåster (deras effekter kan vara upp till 8 timmar i följd). Följ instruktionerna på förpackningen noggrant.
 • Du kan applicera is var 2-3 timme i 10-15 minuter. Om kylan inte lindrar dig, försök sedan använda en elektrisk kudde för att applicera värme på det smärtsamma området (i 10 till 15 minuter varannan till var tredje timme).
 • Så snart du blir bättre, återgå till dina vanliga aktiviteter. Kom ihåg att om du ligger i sängen i mer än två dagar kommer dina muskler att försvagas och situationen förvärras.

När du har övervunnit episoden och kan återgå till ditt normala liv är det viktigt att du startar en träningsrutin för att stärka ryggen . Promenader är den enklaste och förmodligen den bästa träningen i ländryggen eftersom den aktiverar cirkulationen och stärker musklerna. Börja med korta promenader på 5 till 10 minuter och öka gradvis intensiteten och tiden när du utvecklas i uthållighet. Att gå i en pool med vatten upp till midje- eller brösthöjd fungerar också bra.

Om din ryggsmärta återkommer ofta, kan din läkare eller en fysioterapeut rekommendera mer specifika övningar för att stärka din bål och musklerna som stöder din ryggrad . Dessa övningar hjälper dig att förbättra din kroppshållning, bibehålla bättre balans och minska risken för skador. Yoga har också ryggstärkande fördelar . Det är bekvämt att du tänker på att övningarna rekommenderas när smärtan är kronisk men inte akut. Om smärtan är mycket intensiv bör du berätta för terapeuten eller din läkare och låta dem berätta när du ska återuppta din träningsrutin.

Och naturligtvis är det viktigt att vara försiktig när du flyttar, kastar eller lyfter föremål för att undvika återskador. Andra förändringar som kan hjälpa dig också inkluderar: gå ner i vikt, sluta röka och till och med inta en bättre position vid sänggåendet.

Förutom smärtstillande, träning och livsstilsförändringar finns det andra åtgärder som kan prövas för att lindra ryggsmärtor som blivit kroniska (dvs. varar längre än 3 månader). Bland dessa åtgärder är:

 • Kalla förpackningar för att minska inflammation och döva djup smärta, eller varma förpackningar för att minska muskelspasmer.
 •  Injektioner av smärtstillande medel eller steroider i området
 • Massage (känd som manipulation) av en utbildad terapeut
 • Akupunktur
 • Kirurgi (när orsaken till smärtan beror på diskbråck, stenos (förträngning) av ryggradskanalen, frakturerade kotor eller degenerativ disksjukdom).

Som du kan se finns det lösningar för den där ryggsmärtan. Men lösningen beror på vad som orsakar det och i denna sökning bör det första steget vara ett besök hos läkaren. Resignera dig inte med att leva i smärta! Ring din läkare så att du kan leva utan ryggsmärtor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here