Glutenfria produkter är väldigt moderiktiga. Men behöver du verkligen dem?

Celiaki eller glutenintolerans är också känd som celiaki sprue eller gluten enteropati. Det är en störning i tunntarmen som orsakas av ett immunsvar mot gluten. Det är ingen allergi. Gluten är ett protein som finns i livsmedel som vete, bröd, kex, pasta och andra spannmål som råg, korn och havre. Om du har denna sjukdom och du äter dessa livsmedel uppstår en reaktion i din tunntarm som skadar ytan och orsakar malabsorption av vissa näringsämnen.

Celiaki är ingen allergi. Och även om den exakta orsaken inte är känd vet vi att det finns en ärftlig faktor, det vill säga om du har en släkting med denna sjukdom löper du större risk att drabbas av den. Du kan se vår video om celiaki genom att klicka här .

Vid celiaki skadar gluten i mat slemhinnan i tunntarmen, vilket i sin tur hindrar kroppen från att smälta och absorbera vissa livsmedel, såsom protein, vitaminer och mineraler.

Symtomen är relaterade till malabsorption av mat. Bland de viktigaste är:

  • Buksmärtor
  • intermittent diarré
  • Gaser och uppblåsthet
  • Anemi
  • Led- och skelettsmärta
  • Utslag eller utslag
  • Viktminskning
  • Tillväxthämning hos barn

Eftersom symtomen är varierande och ospecifika ställs diagnosen ofta inte förrän sjukdomen är långt framskriden.

För närvarande finns det redan laboratorietester som kan hjälpa till att ställa diagnosen i början av sjukdomen. Patienter har en hög nivå av antikroppar i blodet som kallas anti-gliadin, och anti-endomysiala bland andra.

Din läkare kan också beställa en GI-endoskopi, vilket görs genom att föra in ett flexibelt rör genom munnen och ta biopsier av din tunntarm.

Behandlingen är att äta en glutenfri kost , genom att göra det reparerar tarmslemhinnan sig själv och återgår till det normala. Många människors liv förändras när de följer en ordentlig diet då kroppen återhämtar sig och symtomen försvinner.

Gluten finns i kornen av vete, råg, korn och havre, som används vid tillverkning av många livsmedel som bröd, frukostflingor, pasta, pizzor, degar, kakor och kakor. Ris, potatoes och majs är glutenfria.

För närvarande finns det också många glutenfria livsmedel för dem som leader av denna sjukdom.

Att följa en glutenfri diet är inte komplicerat, om du letar efter en erfaren dietist, som kommer att träffa dig och ge dig rekommendationerna och kosten. Dessutom finns listor tillgängliga med lämpliga livsmedel. Det finns stödgrupper som är till stor hjälp och kan ge dig mycket information.

Det är mycket troligt att det finns fler personer med celiaki än vad man tror, ​​​​därför rekommenderar vi att du frågar din läkare om vilka tester du bör göra för att få en korrekt diagnos.

Om du inte har celiaki eller är känslig för vete eller gluten behöver du inte sluta äta gluten. Men om du har något av dessa tillstånd och följer din läkares rekommendationer och rätt kost, kommer dina symtom att förbättras och du kommer att må bättre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here