Även om det finns många studier som har fokuserat på effekten av vissa livsmedel på den allmänna hälsan, har lite forskning gjorts om hur mat påverkar mental hälsa och kognitiv förmåga. Nyligen genomförda studier tyder på att vissa livsmedel kan försämra hjärnans hälsa.

Mat har utan tvekan förmågan att hjälpa och skada. En bra kost är till stor del nyckeln till god hälsa. Att äta hälsosamt i dessa tider är dock en utmaning. Överflödet av kolhydrater, skadliga fetter och bearbetade livsmedel i allmänhet är ansvariga för många hälsoproblem.

Även om kostförändringar har visat sig påverka den allmänna hälsan positivt, har det hittills få studier gjorts på sambandet mellan kost och mental hälsa.

Kan det vara så att ändra ditt sätt att äta är en del av motgiften mot depression ? Att eliminering av vissa livsmedel kan vara nyckeln så att sjukdomar som Alzheimers inte utvecklas eller att deras utveckling försenas? Det är en av möjligheterna.

Även om många studier har funnit att det finns ett samband, men inte ett orsakssamband, mellan kost och mental hälsa och kognitiva problem, rapporterar flera specialister en förbättring av deras patienters mentala hälsa genom att justera vissa aspekter av deras kost och genom att eliminera några av de livsmedel som är mest kända för att orsaka obalans som socker , vissa kolhydrater (raffinerade) och vissa typer av fett.

Faktum är att vissa psykiatriker inser vikten av att titta på kosten för dem som lider av psykisk ohälsa. De har till och med sagt att om det finns brister på vissa näringsämnen är det möjligt att vissa mediciner för att behandla vissa psykiska sjukdomar inte är lika effektiva.

Specifikt, hur påverkar vissa livsmedel mental och kognitiv hälsa? Här är vad några nyare studier har visat:

  • Skräpmat: i flera studier utförda i olika länder i världen, såsom Australien och Norge, har det visat sig att konsumtionen av skräpmat (raffinerat socker, läsk, pizza, snabbmat) är nära relaterat till kognitiva problem och andra såsom hyperaktivitet, aggressivitet och ångest. Dessutom har en kost rik på mättade fetter och raffinerat socker visat sig ha en negativ effekt på proteiner i hjärnan som är kända för att spela en roll vid depression. Jag vill nämna att även om det råder enighet bland forskare om att konsumtion av raffinerat socker inte är hälsosamt och det finns mer än en anledning till varför de inte rekommenderas, är sambandet mellan hyperaktivitet och deras konsumtion fortfarande kontroversiellt, eftersom det finns flera studier som inte har dokumenterat detta förhållande.
  • Transfetter – Precis som deras negativa effekter på kardiovaskulär hälsa, är transfetter också skadliga för mental hälsa. Flera studier i Spanien fann ett samband mellan konsumtion av denna typ av fett och depression. Likaså fann en annan studie utförd bland 6 183 kvinnor att ju högre halt av mättat fett, desto sämre prestanda i deras verbala och kognitiva minne. Dessutom fann samma studie att en diet med hög fetthalt var relaterad till demens och utvecklingen av Alzheimers, eftersom den störde processen att eliminera amyloid, vilket är proteinet som är associerat med dessa sjukdomar.

Men experter är överens om att även om vissa livsmedel har visat sig påverka humör och kognitiva förmåga, ligger fokus inte på vilken mat man ska äta och vilken inte, utan på kosten som helhet. Detta beror på att det sätt på vilket komponenterna i vår kost interagerar i kroppen för att gynna eller skada den är mycket komplext.

Men generellt sett är alla överens om att om det finns en eller två saker att fokusera på som vi bör ta bort från kosten så skulle det vara raffinerade kolhydrater (raffinerade spannmål och tillsatt socker) samt mättade fetter . Dieter med hög sockerhalt leder till inflammation och oxidation, två huvudfaktorer för utvecklingen av psykisk ohälsa.

Läkarkommittén för ansvarsfull medicin (eller Läkarkommittén för ansvarsfull medicin) har gett ut en rad rekommenderade kostråd för att minska risken för att utveckla Alzheimers som vi alla bör överväga och omvandla till livsstilsvanor. Dessa rekommendationer är:

  1. Minimera konsumtionen av mättade fetter och transfetter .
  2. Grönsaker och baljväxter, frukt och fullkorn bör vara de grundläggande komponenterna i kosten .
  3. Ett uns (motsvarande en liten handfull) nötter eller frön ger en hälsosam mängd vitamin E till den dagliga kosten.
  4. Vuxnas dieter bör innehålla minst 2,4 μg (mikrogram) vitamin B12 per dag, antingen från berikade livsmedel eller från ett tillskott.
  5. Ta multivitaminer som inte innehåller järn eller koppar. Järntillskott bör endast tas efter inrådan av en läkare.
  6. Undvik så mycket som möjligt användningen av köksredskap av aluminium, samt antacida, bakpulver och andra produkter som tillför aluminium till kosten.
  7. Utför aeroba övningar tre gånger i veckan, motsvarande en rask 40 minuters promenad.

Nu har du en tydligare uppfattning om vad du bör eliminera från ditt kök och ditt bord för att skydda din mentala hälsa och de exakta rekommendationerna om vad du bör göra dagligen för att njuta av ett klart och friskt sinne under hela ditt liv. Omsätt dem i praktiken!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here