Apple  andas med lättnad. En federal appellationsdomstol  i USA  har ställt sig på teknikjättens sida och fastställt en  dom  från antitrustanklagelser som lanserats av  Epic Games , skaparen av det berömda tv-spelet  Fortnite 

Domstolens domare har ställt sig på den dom som sattes för två år sedan av en federal domare, som avvisade alla utom en av videospelstillverkarens  påståenden . Därmed har de ansett att företaget med det bitna äpplet inte har monopolistisk kontroll över sin digitala butik,  App Store , vilket Epic Games har försökt visa i flera år. Apple tar ut 30 % av köpen som görs på sin plattform, en skatt som vissa av utvecklarna anser vara missbruk.

“Apple har kommit ut i toppen”, säger  Tim Sweeney , grundare och VD för Epic Games. Domstolen har även fastställt domen att Apples restriktioner har “en betydande konkurrenshämmande effekt som är skadlig för konsumenterna” och att företaget brutit mot Kaliforniens konkurrenslagar genom att tvinga utvecklare att använda sitt betalningssystem utan ström. informera kunderna om billigare alternativ. “Vi arbetar på nästa steg,” tillade Sweeney.

Apple har å sin sida firat beslutet som en “rungande seger”, även om man har sagt att man inte håller med om beslutet som fattats angående Kalifornien och att man överväger att vidta nya åtgärder.

Galet för Washington

Det beslutet kan innebära ett hårt slag mot Joe Bidens ansträngningar   att fördöma maktkoncentrationen inom teknikindustrin och dess påstådda konkurrensbegränsande  metoder . Federala tillsynsmyndigheter har påpekat att företag som Apple, men även  Amazon , använder makten de har över sina appbutiker för att öka sina tjänster och undergräva rivalernas.

Utan att gå längre skrev justitiedepartementet en kort notering om att den nu godkända domen från 2021 hotar att äventyra lagstiftarnas ansträngningar att upprätthålla lagarna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here