ROG och ASUS TUF, två akronymer som ett rallytecken för ASUS- och PC-videospelsentusiaster. Under loppet av några år har varumärket skapat ett gediget rykte. För att nå fler och fler spelare var det en föregångare i integrationen av banbrytande teknologier, såsom NVIDIAs Reflex, med syftet att erbjuda krävande spelare exceptionell lyhördhet och bästa möjliga grafikåtergivning.

ROG- och TUF-serierna stödjer spelare enligt deras behov och medel ©ASUS

En fråga om latens…

Länge var markören för en framgångsrik PC-konfiguration antalet bilder per sekund. En intressant indikation som dock inte längre räcker idag då eSport-tävlingar tar fart rejält och online-motstånd involverar allt fler spelare.

Utöver det enda antalet bilder per sekund (fps), försöker NVIDIA att påtvinga visning av latens för att urskilja de bästa komponenterna. Latency som NVIDIA uttrycker det har ingenting att göra med det som nämns på vissa massivt multiplayer-spel: i det här fallet är det en fråga om att beräkna den tid som krävs för att en begäran från spelaren ska beaktas i spelet. av alla nätverksstörningar relaterade till din egen internetanslutning, vägen som data måste färdas och kraften hos servrarna.

De olika delarna av “system” latens ©NVIDIA

Nej, det NVIDIA försöker lyfta fram är den så kallade “system”-latensen. Som du kan se i diagrammet ovan handlar det om att ta elementen i en PC och lägga ihop deras inverkan på maskinens reaktionstid. När du klickar på musen behöver den tid att registrera din förfrågan och överföra den till CPU:n som i sin tur kommer att ta några “mikrosekunder” att bearbeta informationen. Vi måste också ta hänsyn till den tid som krävs för att grafikkortet ska återge bilden och slutligen visa den på skärmen.

I många spel är dessa olika steg av liten betydelse: gapet mellan det första och det sista steget är alldeles för litet för att till exempel påverka spelet för en peka & klicka- spelare. Å andra sidan, för allt som har att göra med tävlingsspel i fightingspel, första/tredje persons actionspel eller till och med sportspel, kan detta snabbt bli kritiskt.

NVIDIAs dubbla förslag

När NVIDIA noterade att tätheten av transistorer inom grafikprocessorer (GPU) blev allt svårare att förbättra, undersökte NVIDIA ett annat sätt att förbättra ett spels flytbarhet. I februari 2019 släppte företaget den första versionen av sin DLSS (Deep Leaning Super ) Sampling ), en teknik som förbättrar grafikrenderingen samtidigt som de resurser som krävs.

DLSS3 interkalerar 100 % AI-bilder för att jämna ut animeringen © NVIDIA

På ett ganska schematiskt sätt kompletterar DLSS grafikkortet. Den senare beräknar till exempel en scen i 1440p, men visar den i 2160p tack vare DLSS-algoritmerna som är ansvariga för att interpolera originalbilden så intelligent som möjligt. GPU:n är befriad från en del av beräkningarna och animationshastigheten närmar sig den för riktiga 1440p för en grafisk rendering nästan identisk med riktiga 2160p.

DLSS uppgraderades till version 2.0 i april 2020 och version 3.0 introducerades i september förra året. Där gick NVIDIA ännu längre genom att tillåta DLSS3 att infoga bilder helt genererade av dess algoritmer mellan bilder som renderats av GPU:n. Tanken är här igen att ladda ner GPU:n för en allt större del av beräkningarna. Problem, DLSS3 ökar systemets latens: inte bra för konkurrenskraftiga spel.

Jämförelse av två system: vänster utan och höger med Reflex © NVIDIA

Skulle DLSS3 vara kontraproduktivt? Nej, uppenbarligen och för att motverka dess nackdel är NVIDIA baserat på en teknik som den har fulländat i flera år nu, Reflex. Lanserades med GeForce RTX™ 3000 – i september 2019 – Reflex designades först för att synkronisera CPU och GPU på en maskin mer effektivt: de två huvudkomponenterna i datorn fungerar sedan tillsammans, i harmoni.

Det här scenariot inträffar vanligtvis när spelet sägs vara GPU-bundet , när datorn väntar på att GPU:n ska fortsätta renderingen. I andra fall talar vi om ett CPU-bundet spel  och vid sidan av de två alternativen för att aktivera Reflex (  eller av ), kan vi då räkna med on+boost- läget som mycket exakt kommer att ge en boost till systemet för att bättre stanna saker till priset av en viss ökning av strömförbrukningen.

Idag är Reflex därför desto viktigare eftersom det minskar latensen som induceras av själva driften av DLSS3. Alla DLSS3-certifierade spel är automatiskt Reflex-certifierade och det verkar svårt att klara sig utan denna dubbla teknologi när du väl har smakat det.

Verktyget Reflex Latency Analyzer och, till höger, det för GeForce Experience © NVIDIA

Att ta tillverkarna och testarna på ordet är en sak, att kontrollera resultaten med egna ögon är en annan. Utöver analysmodulen i GeForce Experience- mjukvaran har NVIDIA därför tagit fram Reflex Latency Analyzer , ett verktyg integrerat i vissa G-Sync-skärmar som ROG Swift PG27AQN. Inte nöjd med att visa en uppdateringsfrekvens på 360 Hz, skärmen låter dig kontrollera systemets latens via en infogning som visas under spelet: i realtid kan du sedan kontrollera nivån på systemets latens.

ROG Swift PG27AQN är inget mindre än den första 1440p @ 360 Hz-skärmen! © ASUS

Genom att göra det blir ROG Swift PG27AQN något av en mittpunkt i vår “krävande gamer”-installation. En central del designad kring en ganska anmärkningsvärd IPS-panel eftersom den är den första på marknaden som tillåter denna uppdateringsfrekvens på 360 Hz i 1440p. Som sagt, ASUS känner till spelarpubliken och det är därför den erbjuder tre visningslägen.

Det finns förstås det klassiska läget, i 2560 x 1440, men även två andra lägen. eSport-läget är designat för att tillfredsställa “purister” genom att erbjuda dem en skärm som överensstämmer med deras vanor, till exempel under en tävling: skärmen går upp till 25 tum @ 1080p. Det tredje alternativet, som kallas pixel perfect , håller denna 25-tums diagonal, men förbättrar dess skärpa genom att använda 2368 x 1332 pixlars definition.

Tre distinkta visningslägen för att tillfredsställa alla spelare © ASUS

Medan vi pratar om Reflex och spelskärmar var ASUS tvungna att erbjuda en responsiv enhet. För att göra detta använder tillverkaren intern Ultrafast IPS-teknik som gör att den kan erbjuda den snabbaste svarstiden av alla 1440p-skärmar på marknaden. ASUS lyfter också fram en mycket låg latens: vi pratar om 1 ms (grå till grå).

Naturligtvis, utöver bara lyhördhet, måste ROG Swift PG27AQN erbjuda en kvalitetsbild, annars skulle alla vackra grafikteknologier vara av lite intresse. Inget att frukta på den här nivån. För det första har bildskärmen DisplayHDR™ 600-certifiering för ett bredare färgomfång och högre kontrast än de flesta modeller. Således täcks 95 % av DCP-P3-färgrymden och 89 % av sRGB.

Menyerna är mycket tydliga: alla alternativ lättillgängliga © Gameblog

Ljusstyrkan är runt 500 nits i SDR-läge och vi kan mäta ett kontrastförhållande på runt 870:1. Visst, ROG Swift PG27AQN är inte bäst på det, men den är helt klart i toppgruppen, och med några justeringar levererar den en mycket tilltalande lysande livfull färgbild på spel som Fortnite , League of Legends eller Overwatch 2 .

Omvänt är resultatet kanske lite mindre smickrande på mer obskyra spel, mörkare titlar som Amnesia-serien eller The Callisto Protocol, men det är verkligen att hitta ett fel med denna monitor som tickar i nästan alla rutor. En annan “defekt”, HDMI-portarna är bara standard 2.0 och kan därför inte gå upp till 360 Hz. De är tekniskt begränsade till 144 Hz.

DisplayPort (x1), HDMI (x3), USB (x2): särskilt omfattande anslutningsmöjligheter © ASUS

Återigen är detta dock inte en riktig defekt: du bör hellre se dessa tre HDMI 2.0-portar som alternativ för att ansluta konsoler till exempel. Datorn kommer alltid att vara på DisplayPort som, i 1.4, uppenbarligen gör det möjligt att utnyttja 360 Hz. Äntligen kompletterar ASUS saker med en 3,3 mm ljudjackkontakt och den väsentliga USB-A 3.2 Gen 1-porten. Tack vare att du kan använda modulen Reflex Latency Analyzer .

För att göra detta måste du alltså ansluta en mus via USB och sedan bara kolla resultatet. Naturligtvis har byte av mus (eller tangentbord) en direkt inverkan på systemets latens och det är med detta i åtanke som ASUS släpper ROG Harpe Ace Aim Lab Edition-musen tillsammans med ROG Azoth-tangentbordet och ROG-musmattan. Hone Ace Aim Lab Edition. En trio som ger lika mycket komfort som precision, men vi återkommer till detta.

Le cas Cyberpunk 2077 och le mode RT Overdrive

Det är svårt att inte bli imponerad av den grafiska renderingen av RT Overdrive-läget © Nerces

Där bör du veta att tills nu var implementeringen av strålspårning i videospel väldigt fragmenterad. Med vägspårningen av RT Overdrive – läget vill NVIDIA ta ett nytt steg genom att multiplicera strålprojektionerna så att scenerna blir rikare och mer realistiska än någonsin. Du behöver inte vara ingenjör för att inse att mer strålkastning kräver mer kraft.

Aktivering av RT Overdrive-läge på Cyberpunk 2077 © Nerces

Hur vacker den än är, är sådan teknik därför inte utan att ställa till prestandaproblem. För att göra detta är det nödvändigt att vända sig till det starkaste av de nuvarande korten. I det här fallet är ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4080 och Dual RTX™ 4070 två utmärkta val.

Om det andra redan är ett anmärkningsvärt kraftfullt kort är det första uppenbarligen det mest lämpliga för att dra full nytta av Cyberpunk 2077 i RT Overdrive- läge . Du bör faktiskt veta att det inte är särskilt långt från kraftmonstret som representeras av GeForce RTX™ 4090.

Fantastiska resultat för DLSS3 i kvalitetsläge på Cyberpunk 2077 RT Overdrive © Gameblog

I grund och botten, att aktivera alla alternativ sänker antalet IPS och TUF Gaming GeForce RTX™ 4080 är i svårigheter: vid 52 fps i genomsnitt kan den inte bibehålla perfekt flyt. Att aktivera DLSS3 ‘ auto ‘ löser problemet (107 fps), men till bekostnad av irriterande grafikkompromisser. Å andra sidan, i ‘ kvalitet ‘, utför DLSS3 mirakel: mer än 90 ips i genomsnitt och den lägsta 1% ligger på mer än 80 ips med en strålande bild.

Imponerande skillnad i rendering med och utan DLSS3 på Cyberpunk 2077 © Digital Foundry

För att tvinga fram linjen och ge dig en ganska exakt uppfattning om den grafiska renderingen som kan förväntas från DLSS3 i förhållande till den flytande funktionen den ger, här är ett exempel “efter bild” tack vare hjälpen från experterna på Digital Foundry . Till vänster är bilden i 1080p, “ful” men flytande genom att aktivera de tyngsta alternativen. Till höger, samma alternativ med DLSS3 “prestanda”-läge… och i 4K tack!

Leker med våra DSLR:er

Reflexteknologi har därför den enorma fördelen att kompensera för förlusten av latens som är förknippad med “försköning”-teknologier som DLSS3. Detta är dock varken den primära anledningen till att det skapades av NVIDIA 2020 eller den enda användningen av Reflex idag, 2023. Som namnet antyder finns Reflex också där så att vi kan göra bra användning av… våra reflexer.

I Valorant är segern en fråga om millisekunder © NVIDIA

På ultrakonkurrenskraftiga spel som Overwatch 2 eller Valorant kan en systemlatens något högre än motståndarens vara tillräckligt för att förlora spelet. Tillhandahållen av NVIDIA är illustrationen ovan perfekt för att förstå att saker spelas på millisekunder och att skillnaden mellan ett 45 ms-system eller ett 12 ms-system är lika viktig som skillnaden i lyhördhet mellan en klassisk spelare och en “eSportsman”.

På Overwatch 2 erbjuder ASUS Dual GeForce RTX ™ 4070 en anmärkningsvärd kompromiss © Gameblog / NVIDIA

Saker och ting är inte mycket annorlunda på Overwatch 2 och bara för att ge dig några siffror i åtanke mätte vi prestandan för ett mer tillgängligt kort – ASUS Dual GeForce RTX™ 4070 – som vi jämförde med resten av NVIDIAs sortiment. Aktivering av Reflex + Boost minskar i alla fall systemets latens drastiskt: den halveras på vårt RTX 4070-kort!

På Overwatch 2 erbjuder ASUS Dual GeForce RTX ™ 4070 en anmärkningsvärd kompromiss © zWORMz Gaming

Spelet är i 1440p, en definition som gör att små kort (RTX 3060) lider mer än stora: ASUS Dual GeForce RTX™ 4070 verkar vara en utmärkt kompromiss. Intrycket bekräftades av fluiditetstestet och även om RTX™ 3080 gör det mycket bra på Overwatch 2 , har RTX™ 4070 som marknadsförs av ASUS fördelen av att även vara kompatibel med DLSS3 för Cyberpunk 2077 i RT Overdrive . Eller hur man kombinerar affärer med nöje!

“Tillbehör” får inte förbises

I den här filen har vi utförligt beskrivit fallen för den utmärkta ROG Swift PG27AQN-skärmen eller de inte mindre anmärkningsvärda grafikkorten TUF Gaming GeForce RTX™ 4080 och Dual GeForce RTX™ 4070. Men i vår strävan efter spelet med de bästa förutsättningarna måste vi inte försumma “tillbehör” som vi hittills bara flugit över: tangentbordet, musen och, eftersom djävulen sitter i detaljerna, musmattan.

På Gameblog har vi redan kunnat testa ROG-setet designat av ASUS för att på bästa sätt stödja krävande spelare. Duon ROG Azoth (tangentbord) och ROG Harp Ace Aim Lab Edition (mus) är utan tvekan det bästa vi har haft i våra händer… och ändå har vi sett hårdvara passera! Ett kit med två produkter som med fördel kan kompletteras med musmattan ROG Hone Ace Aim Lab Edition.

Till synes enkel, ROG Harp Ace är otroligt exakt och lätt © ASUS

ROG Harpe Ace är en exceptionell mus som naturligtvis är Reflex-kompatibel. Den kompletterar perfekt ROG Swift PG27AQN-skärmen så att du alltid kan veta hur ditt system presterar. Den har en Aimpoint-sensor på 36 000 punkter per tum – vilket är det bästa – och väger endast 54 gram. Det räcker med att säga att det inte är musen som kommer att handikappa dig under spelsessioner. Ännu bättre, programvaran Aim Lab finns där för att hjälpa dig träna och förfina dina musinställningar (känslighet, mus dpi, vinkeljustering, lyftavstånd ) .

Applikationen kan också automatiskt ställa in känsligheten för din ROG Harp Ace för att erbjuda dig de mest lämpliga inställningarna enligt din prestation! Kort sagt, det är en mus som anpassar sig efter din spelstil.

ROG Azoth är utan tvekan det mest avancerade kompakta tangentbordet runt © ASUS

För sin del har ROG Azoth bara en defekt: ABS-nyckelkapslar på den franska versionen. För övrigt är det felfritt. ROG NX-kontaktorerna är oklanderliga, en silikonplatta är integrerad för att absorbera “stötarna”: precision och skrivkomfort är avgörande. Vi drar fördel av en anslutning (kabel, RF 2,4 GHz och Bluetooth) samt ett långvarigt batteri (flera hundra timmar), en liten OLED-skärm för att justera allt, tre lutningsnivåer och , höjden av förfining, med kontaktorer försmord i fabriken. Genom att anta ett klassiskt anpassat tangentbordsformat inser du snabbt att det är mycket enkelt att byta ut strömbrytarna och locken när det passar dig, ASUS tillhandahåller också allt du behöver för att börja med ett komplett smörjpaket och reservdelar.

Du kommer att kunna skapa det tangentbord som passar dig från detta utmärkta förmonterade tangentbord. Vad mer ?

ROG Azoth, ROG Harp, ROG Hone och ett ROG Fusion II 500-headset för att komplettera sortimentet © ASUS

Vad mer ? Tja en musmatta av samma sort för att komplettera vårt gamerset. För att vara ärlig så har vi en beklagar att ASUS inte erbjuder sin ROG Hone Ace i en XXL-version på 900 millimeter! Du får nöja dig med 508 mm, men för övrigt är det ett under med sin skyddande beläggning som säkerställer perfekt glidning samtidigt som den skyddar skumstrukturen från vatten, olja och damm. Med sina anti-fraying-kanter står den genom tidens tand och hjälper dig att vänta medan du väntar på Counter-Strike 2 .

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here